Ostade A'dam

Foto: Rob van Dam

Club Classique & de Kosmos

Club Classique

Muziek(theater)

Club Classique & de Kosmos
dinsdag 13 juni 20.30u

Reis door de Kosmos.

Harmonie, trillingen en golven zijn fundamentele verschijnselen in de natuurkunde. Genoteerd in wiskundige vergelijkingen zijn ze maar door weinig mensen te doorgronden. Toch kan iedereen ze intuïtief begrijpen: bij het horen van een muziekstuk voelt de luisteraar direct wat 'harmonie' betekent. Hij hoort als het ware de vergelijking. In samenwerking met Yuri van Nieuwkerk (pianist en theoretisch fysicus) en Huub Rutjes (experimenteel fysicus en filmmaker) gaan wij aan de hand van live kamermuziek, natuurkundige experimenten en beeldmateriaal op zoek naar overeenkomsten tussen kunst en wetenschap.

Veel componisten verwerkten de leidende ideeën uit de wiskunde, natuurkunde en kosmologie in hun muziek. Dit strekt zich uit van de goddelijke harmonie van Johann Sebastian Bach tot de kosmische visioenen van Alexander Scriabin. Uitvoeringen van hun composities worden aan de hand van computeranimaties live als zichtbare trillingen in beeld gebracht. Musici spelen samen met zingende stroomstoten. Magneetvelden dienen als muziekinstrument.

Geen middel wordt deze avond geschuwd om de zinderende harmonie van de natuur voor het publiek tastbaar te maken.

Club Classique & Diner! Vanaf 18.30u kunt u voorafgaand aan Club Classique dineren in de foyer van Ostade A'dam. Met op de achtergrond muziek door de musici van Club Classique kunt u genieten van een buffet inclusief wijn en water. Let op! Er is beperkt plek, dus koop snel tickets!

Club Classique & de Kosmos is op dinsdag 13 juni opgenomen in het We are Public-aanbod. Deze voorstelling is vrij toegankelijk voor Public-leden. Let er bij het kopen van een Public-ticket op dat je uiterlijk 30 minuten voor aanvang langs de kassa gaat om je Public-pas te scannen en je ticket op te halen. Anders vervalt je ticket.

Presentatie: Huub Rutjes
Presentatie, piano
: Yuri van Nieuwkerk
Viool: Myrthe Helder, Rada Ovcharova
Altviool: Emlyn Stam
Cello: Leonard Besseling
Productie: Dionne Pierik
Fotografie: Rob van Dam
Mede mogelijk gemaakt door: VSB Fonds, J.C. Ruigrok Stichting, Gravin van Bylandt Stichting, Vrienden van Club Classique

Duur: 90 min.

Website Club Classique
Facebook Club Classique

-----

Club Classique kreeg in november voor Le bel indifférent vier sterren in Theaterkrant. Op dinsdag 4 april en dinsdag 13 juni 2017 staan zij weer in Ostade A'dam met respectievelijk een programma als ode aan Italië en over de zinderende harmonie van de natuur. Houd de website in de gaten voor updates.

"Met deze voorstelling bereiken violiste Myrthe Helder en cellist Leonard Besseling, oprichters van Club Classique, iets moois: theater en muziek met elkaar verbinden. De tekst, vertaald door Floor Borsboom, is bewerkt, want in het origineel is de man geen cellist maar een onbereikbaar figuur die de krant leest. Door de muzikant als toneelpersonage te gebruiken is de band tussen tekst en strijkkwartet nog sterker aangezet." **** door Kester Freriks in Theaterkrant

-----

Klassieke muziek, soms gecombineerd met andere kunstvormen, op onverwachte locaties. Jonge musici en soms wat oudere, bekend en (nog) onbekend, natuurlijk strijkkwartetten, maar ook harp, fluit en klarinet komen voorbij. Vlak voor uw neus, in een ontspannen sfeer en met een glaasje er bij. Dat is Club Classique.