Ostade A'dam

Foto: Margeret Lansink

Panopticon

AchterdebergProducties

Theater

De volgende voorstellingen zijn al uitverkocht: vr 20 jan 19.00u en 20.45u, za 21 jan 15.00u en 19.00u en zo 22 jan 15.00u. Er kunnen slechts 27 personen per voorstelling naar binnen, dus koop snel je ticket.

Het is mogelijk om met een blindengeleidehond naar de voorstelling te komen. Laat ons telefonisch weten om welke voorstelling het gaat. Dan zorgen wij voor een hondenopvang.

Panopticon, een theatrale performance door blinde, 'slechtziende' en 'goedziende' spelers over de macht van het zicht.

Doe je ogen eens dicht. Hoor je die stem daar bij je linker oor? Dat ben ik. Wie denk je dat ik ben? Ik wil dat je weet dat je me kunt vertrouwen. Ik luister. Ik luister naar wat jij te vertellen hebt. Je voelt je bekeken? Sssssst. Fluisteren ze? Over wat je aan hebt, over je rare loopje? Wees maar niet bang, ik zie je niet, ik zal niet oordelen. Ik ben er niet, praat gerust, mij mag je alles zeggen. Ben je er nog?

Is er zoiets als een 'macht van het zicht'? Onzichtbaar en overal aanwezig? Zoals in het Panopticon, een ronde gevangenis met in het midden een toren met geblindeerde ramen. De gevangenen zitten allen apart in cellen rondom en zijn continu zichtbaar, omdat twee muren van hun cel, aan de binnen- en buitenkant, helemaal uit glas bestaan. Ze weten dat ze altijd bekeken kunnen worden door degene in de toren. Iedereen kan daar zitten. Of niemand. Dat is niet te zien. Dus gedragen de gevangenen zich 'normaal'. Dit beeld staat model voor de hedendaagse samenleving volgens de filosoof Foucault. We gedragen ons 'normaal', omdat we ons bekeken weten. Op straat hangen camera's, iedereen is continu zichtbaar. We hebben geen geheimen, maken foto’s en filmpjes die we delen en liken op sociale media. Scholen maken je zichtbaar door toetsen en examens, instituten leggen dossiers over je aan.

Hoe ver reikt de macht van het zicht? Kunnen we er nog aan ontsnappen? Vergeten we niet iets?

-----

Beide voorstellingen van Panopticon op dinsdag 17 januari zijn opgenomen in het We are Public-aanbod. Deze voorstelling is vrij toegankelijk voor Public-leden. Let er bij het kopen van een Public-ticket op dat je uiterlijk 30 minuten voor aanvang langs de kassa gaat om je Public-pas te scannen en je ticket op te halen. Anders vervalt je ticket.

Panopticon gaat op donderdag 19 januari in première in Ostade A'dam!

Let op! Er kunnen slechts 27 personen per voorstelling naar binnen. Zorg er voor dat je ruim op tijd een ticket hebt gekocht.

Concept, regie: Margot Zwiers
Regie-assistentie: Marieke van der Steen
Tekst: Simone van der Steen
Spel: Alicia Hoost, Anna Kuipers, Adam Hachana, Aziza Filal, Bai Xuan, Bas Vonk, Carin de Bruin-van Heuven van Staereling, Cees Karssen, Edith de Jong, Elsa Lubbers, Emre Varlik, Fien van der Steen, Imran Ahayetan, Ineke Glorie, Jacqueline Vrijland, Leroy de Böck, Linda Betjes, Linda Havenaar, Marieke van der Steen, Michael Wawer, Naoufal Ahajjam, Paulien Koning, Rana Uzun, Relle Brugman, Simone van der Steen, Sylke Snel, Thomas Kamp, Herke Brugman
Kostuums: Pepa Canel
Muziek: Emre Varlik en Nausad
Productie: Yolanda Eys, Jildou Straat
Publiciteit: Bureau Barel
Fotografie flyer: Margaret Lansink
Grafische vormgeving: StudioHansLemmens
Camera: Peter Brugman
Mede mogelijk gemaakt door: Toneelgroep Amsterdam, VSB Fonds, BJA COW, Kansfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Amsterdam Nieuw-West, NSGK, AFK en Koninklijke Visio

Duur: 60 min.

Website AchterdebergProducties
Facebook AchterdebergProducties