Ostade A'dam

PurAnimal

REINDIER

Muziek(theater)

Neem één deel pop, een eetlepel elektronica, een vleugje new wave, een grammetje glam en een scheut theater. Even asymmetrisch schudden en voilà: een nieuwe sound. Vol overgave staat het Amsterdamse ensemble REINDIER op het podium: samen laten ze hun publiek lachen, genieten, nadenken, vergeten, snikken en soms even slikken. Stap in de wondere wereld van REINDIER.

Een merel transformeert in een raaf: van een zwarte vogel die kan zingen in een zwarte vogel die louter kan kraaien. Op een dag ontwaakt de merel. Ze wil haar ochtendritueel beginnen met een prachtig lied, maar er komt geen geluid uit haar keel. Uit woede slaat ze haar vleugel kapot en als ze probeert weg te vliegen, stort ze ter aarde. Verbannen tot de koude grond gaat ze op zoek naar hulp, maar stuit op een grote raaf die haar angstaanjagend toespreekt: "Birds born in a cage think flying is an illness". Wat betekent het nog om een merel te zijn nu ze niet meer kan zingen? Kruipend over de bodem komt ze allerhande karakters tegen die haar iets duidelijk proberen te maken. Wat doet een merel die niet kan zingen? Vasthouden of loslaten? Hopen of accepteren?

Wandel de theaterzaal in en stap een andere wereld binnen: een fantastische wereld van bedwelmende beelden, curieuze karakters, elastische dansers en pakkende klanken. David Bowie, Kate Bush en David Lynch vormden de inspiratiebronnen voor PurAnimal, een voorstelling van elf composities die de fantasie doen prikkelen.

Reinier van Harten
Voorman Reinier van Harten (1991), tourt in 2015 langs vermaarde poppodia als TivoliVredenburg, Doornroosje en Ancienne Belgique, terwijl hij de laatste hand legt aan zijn debuut-EP Porcelain. Lovende recensies bestempelen hem tot veelbelovend talent. Maar in de aanloop naar de geplande release-party, in een uitverkochte theaterzaal van de Melkweg, krijgt Reinier plotsklaps te kampen met ernstige stemproblemen. Wat volgt is een lange tocht langs artsen, therapeuten en uiteindelijk ook alternatieve genezers, totdat de definitieve diagnose valt: neuralgische amyotrofie, een obscure auto-immuunziekte waardoor Reiniers linker stemband en drie zenuwen verlamd zijn geraakt. De jonge muzikant verliest hierdoor drieënhalve octaaf aan stembereik waardoor hij zijn eigen composities niet meer zelf kan zingen. Zijn opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam moet hij staken en de geplande tournee wordt afgezegd. Van aanstormend talent is Reinier verworden tot een zanger zonder stem.

De teleurstelling over zijn vroegtijdig gestaakte opleiding en muzikale carrière is groot. Maar Reinier pakt de draad weer op. Zijn stem is dan wel verdwenen, maar zijn muzikale talent niet. Zonder de druk van schoolopdrachten en optredens, begint hij ongedwongen en in zijn eigen tempo op zijn slaapkamer een wereld te creëren, waarin hij zijn eigen verhaal verbeeldt. Hij fantaseert een sprookje met mystieke personages die elk een deel van zijn handicap belichten. Onbedoeld wordt deze fantasiewereld een verwerkingsproces waarin gaandeweg ruimte ontstaat voor de ontwikkeling van een nieuw muzikaal geluid. Langzaam maar zeker ontspruit het idee voor een comeback in de vorm van een multidisciplinaire voorstelling met experimentele geluiden, confronterende teksten, visuele kunst, dans en theater.

Op woensdag 28 juni is de première in Ostade A'dam. Welkom in de wondere wereld van REINDIER.

Concept, tekst, compositie: Reinier van Harten
Regie: Ilke Paddenburg, Tim Teunissen
Choreografie: Art Srisayam
Uitvoering: Reinier van Harten, Art Srisayam, Carlos Dalla-Fiore, Sergio Escoda, Wieteke Wijte, Megan de Klerk, Wendy Briggeman, Rikkert van Huisstede
Licht: Femke van Kuijk
Geluid: Bas Melis
Techniek: Carlos Dalla-Fiore
Productie: Merel Baldé
Fotografie: Giulia de Jong

Duur: 50 min.

Website REINDIER
Facebook REINDIER
Instagram REINDIER