Ostade A'dam

Foto: Pepijn Lutgerink

Als we Theodor met rust laten komt alles goed. Over een filosoof in botsing met de tijdgeest

OT rotterdam

Muziek(theater)

Energiek muziektheater over botsende generaties die in wezen dezelfde idealen delen.

Eind jaren zestig, overal ter wereld komen studenten in actie tegen de gevestigde orde. Filosoof en musicoloog Theodor Adorno wordt ten overstaan van een bomvolle collegezaal geconfronteerd met drie rebellerende studentes die bloemen over hem heen gooien, hun borsten ontbloten en hem proberen te kussen. Ze vinden dat hij zijn maatschappijkritische theorieën moet omzetten in activisme. Vernederd verlaat Adorno de collegezaal. Deze hardnekkig eigenzinnige wetenschapper, die onder meer betoogde dat populisme een voedingsbodem vond in jazz- en popmuziek, komt dit incident niet meer te boven.

"Paul R. Kooij speelt Adorno, en dat is een weerbarstig genot. Juist door zijn spel met de rem erop neemt hij je mee in zijn hoofd, want daar gebeurt het." - **** door Dick van Teylingen in Theaterkrant

"...levend en intelligent theater in de denkpiste van een bruisend leven. [...] De toneelspeler Paul R. Kooij is het epicentrum van deze bescheiden aardbeving. Hij speelt getergd tot in het hart van de ultieme schoonheid, hij is gepassioneerd tot in de nucleus van het sublieme." - door Loek Zonneveld in De Groene Amsterdammer

Filosofiecollege, vrijdag 15 december 19.30u
Jelle Baan geeft op vrijdag 15 december voorafgaand aan Als we Theodor met rust laten komt alles goed een filosofische 'inleiding'. Daarin zal hij filosofische thema's met muzikale motieven verweven. Het ware Leitmotiv vormt echter het opmerkelijke levensverhaal van Adorno. Door de dwaalsporen van zijn leven na te volgen leren we ook de gebogen en gekromde lijnen van zijn filosofische oeuvre kennen. De pijn van het 'beschadigde leven' groeft zich onophoudelijk in de sporen of gangen van het denken zelf, dat op haar beurt juist dankzij die prikkels opnieuw gevoelig wordt voor de wereld om zich heen. Lijden en weten blijven voor Adorno zo onlosmakelijk met elkaar verbonden. Onze enige hoop op verlossing, verlichting en verzet is volgens Adorno nog te vinden in de muziek. Toegang is gratis!

Jelle Baan (1986) studeerde sociologie en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 2015 publiceerde hij de filosofische monografie Adorno, noch einmal. Een partituur voor esthetische theorie. Jelle Baan doceert en werkt bij de faculteit wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Momenteel werkt hij aan een publicatie over Roland Barthes.

Talkshow De Idee van Defusie, zaterdag 16 december 19.30u
Tijdens deze speciale editie van De Idee gaan we in gesprek met Josef Früchtl, Adorno-kenner en hoogleraar esthetiek aan de Universiteit van Amsterdam. Izaak Dekker en Isabella Vos bespreken met hem hoe wetenschap zich verhoudt tot activisme. Wanneer en hoe moeten wetenschappers zich mengen in politieke zaken? De helden van Propria Cures brengen intellectueel fastfood in de vorm van een gesproken column.

De Idee is een filosofische talkshow waar ideeën geboren worden die elke twee maanden plaatsvindt in de Salon van de Stadsschouwburg van Amsterdam. De talkshow biedt podium aan jonge denkers om naast gevestigde academici en opiniemakers hun ideeën te presenteren. Op de avond zelf gaat ons presentatieduo, bestaande uit Izaak Dekker en Isabella Vos, in gesprek met twee (soms drie) jonge denkers en één gevestigd denker, daarnaast is ruimte voor jong (cabaret) talent en een gesproken column verzorgd door de helden van Propria Cures."

Concept, regie, tekst: Mirjam Koen
Muziek: Eric Magnée e.a.
Spel: Paul R. Kooij, Noah Blindenburg, Daantje Idelenburg, Jasmijn Strookman
Research en filosofische adviezen: Dora Timmers
Decor: Gerrit Timmers
Licht: Bas Standaar
Kostuums: Jacqueline de Maat
Techniek: Denzo Theatertechniek
Productie: OT rotterdam

Duur voorstelling: 90 min.

Website OT rotterdam
Facebook OT rotterdam

Als we Theodor met rust laten..._OT rotterdam_2017 from OT rotterdam on Vimeo.