Ostade A'dam

Foto: Ben van Duin

Uit verdriet geboren

Julika Marijn

Theater

Uit verdriet geboren is op woensdag 28 maart uitverkocht.

Een persoonlijke zoektocht naar Helene Kröller-Müller"Als ik de citroenen van Van Gogh wil begrijpen, leg ik er in mijn verbeelding maar altijd een paar naast zoals ik ze zie en dan voel ik het hemelsbrede verschil." Een leven voor de kunst en de kunst van het leven. Daarover gaat Uit verdriet geboren.

Julika Marijn duikt op speelse en brutale wijze in het leven van kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller (1869-1939). Een power vrouw avant la lettre, die als een van de eersten veelvuldig werk kocht van Vincent van Gogh, Piet Mondriaan en Bart van der Leck. Met haar bijzondere collectie realiseerde ze het Kröller-Müller Museum op de Veluwe. Van dit museum kreeg Julika - speciaal voor deze voorstelling - toegang tot de kist met ruim 3000 brieven van Helene, gericht aan haar zielsverwant Sam van Deventer.


"Dit museum is uit verdriet geboren! Als een dankbare bloem is het er uit opgebloeid en dit verdriet heet Helene."

Julika gaat vertellend, spelend en zingend op zoek naar de begeesterde, maar ook complexe vrouw achter de wereldberoemde verzameling. Waarom wijdde ze haar leven aan de kunst en wat hoopte ze daarin te vinden? Liefde, troost, erkenning, eeuwigheid? Een compensatie voor de slechte band met haar kinderen? Julika laat Helene Kröller-Müller zélf aan het woord. En terwijl ze het portret van Helene schetst houdt ze ook haar eigen levensvragen tegen het licht. In handen van Julika Marijn laat het meeslepende levensverhaal over een vrouw tussen liefde en kunst je nadenken over nalatenschap én anders kijken naar kunst.

"Ik zie dat er veel kwaad in de wereld is, oneindig veel meer dan de meeste mensen kunnen bevatten. Maar dat er ook nog zoveel goeds is, en daar wil ik mij aan vasthouden."

"Het is knap hoe Marijn in haar meest persoonlijke voorstelling voortdurend tussen genres schakelt, veel toont, maar op elk moment alle controle heeft over wat zij wel en niet deelt. [...] Helene Krüller-Müller zou instemmend knikken." **** in Theaterkrant

"Schoonheid van een voorstelling." - Noordhollands Dagblad

Concept, script, spel: Julika Marijn
Regie: Natasha Schulte
Begeleiding script: Lot Vekemans
Artistieke adviezen: Diederik van Vleuten, Leoni Jansen
Toneelbeeld, fotografie: Michiel Voet
Scenefotografie: Ben van Duin
Muziek: Floor Minnaert

Verkoop: Kik Productions Utrecht

Duur: 75 min.

Website Julika Marijn