Ostade A'dam

Foto: Rob van Dam

Club Classique - van klassiek tot klezmer

Club Classique

Muziek(theater)

Op deze avond neemt Club Classique je mee op reis door de wereld van de Joodse muziek. Op het programma staan werken van Joodse componisten zoals Gustav Mahler, maar ook muziek die geïnspireerd is op karakteristieke Joodse thematiek, zoals de Ouverture over Joodse thema's van Sergej Prokofiev.

Klezmer is van oorsprong Joodse bruiloftsmuziek die werd gespeeld door volksmuzikanten die geen noten konden lezen en dus ook geen klassieke muziek konden spelen. Olivier Patey, soloklarinettist van het Koninklijk Concertgebouworkest, zal laten horen hoe hij uitblinkt in beide stijlen. De presentatie is in handen van Maartje Stokkers, musicologe en bekend als presentatrice van Radio 4.

Club Classique brengt klassieke kamermuziek buiten de gebaande paden. Cellist Leonard Besseling en violiste Myrthe Helder presenteren originele producties in een ongedwongen sfeer, waarbij zij altijd de interactie met het publiek opzoeken en er steeds een andere kunstvorm bij betrekken.

Presentatie: Maartje Stokkers
Piano
: Frank van de Laar
Klarinet: Olivier Patey
Viool: Marleen Asberg, Myrthe Helder
Altviool: Anna Magdalena den Herder
Cello: Leonard Besseling
Productie: Dionne Pierik
Fotografie: Rob van Dam

Website Club Classique
Facebook Club Classique

-----

"Met deze voorstelling bereiken violiste Myrthe Helder en cellist Leonard Besseling, oprichters van Club Classique, iets moois: theater en muziek met elkaar verbinden. De tekst, vertaald door Floor Borsboom, is bewerkt, want in het origineel is de man geen cellist maar een onbereikbaar figuur die de krant leest. Door de muzikant als toneelpersonage te gebruiken is de band tussen tekst en strijkkwartet nog sterker aangezet." **** Kester Freriks in Theaterkrant over Le bel indifférent in november 2016

Klassieke muziek, soms gecombineerd met andere kunstvormen, op onverwachte locaties. Jonge musici en soms wat oudere, bekend en (nog) onbekend, natuurlijk strijkkwartetten, maar ook harp, fluit en klarinet komen voorbij. Vlak voor uw neus, in een ontspannen sfeer en met een glaasje er bij. Dat is Club Classique.