Ostade A'dam

Foto: Jean van Lingen

Carmen vs. Carmen (Muziektheaterdagen A'dam)

Tamar Niamut & Dilan Yurdakul

Muziek(theater)

19.45-20.15u Inleiding: Is een eigenzinnige vrouw per definitie een feminist? Nagesprek: Na afloop blikken we aan de hand van deze vraag terug op de twee versies van Carmen die deze avond te zien zijn.

Carmen, de wereldberoemde opera uit 1875 van de Franse componist Georges Bizet, vertelt het verhaal van het eenvoudige zigeunermeisje Carmen dat zich door niets en niemand laat vertellen wat ze moet doen. Tijdens Muziektheaterdagen A'dam is dit vurige stuk te zien in zowel een originele versie als een hedendaagse interpretatie. Zo onderzoeken we met het publiek de verschillende rollen van het hoofdpersonage.

Carmen à trois - Tamar Niamut
In 1876 werd Bizets opera Carmen na 48 voorstellingen van de bühne gehaald, nu is het één van de meest geliefde stukken en behoort het tot het ijzeren operarepertoire. Drie zangers en een pianist brengen deze operaklassieker terug tot de essentie, met Carmen als stralend middelpunt. Laat je meevoeren naar de Sigarettenfabriek, de Taverne in Lillas Pastia en het Plein in Arena.

Concept: Victor van Swaay, Jeroen Sarphati, Tamar Niamut
Regie: Victor van Swaay
Muziek: Georges Bizet
Tekst: Henri Meilhac, Ludovic Halévy, naar een novelle van Prosper Mérimée
Uitvoering: Tamar Niamut (Carmen), Jeroen de Vaal (Don José), Bas Kuijlenburg (Zuniga, Escamillo) Lineke Lever (piano)

Duur: 60 min.

Website Tamar Niamut

Carmen - Dilan Yurdakul
Carmen is een feministe avant la lettre. Een compromisloze vrijheidsdenker die alleen kan bestaan als ze Carmen kan zijn. Dilan Yurdakul raakte gefascineerd door dit fenomenale vrouwbeeld en zoekt met behulp van tekst, geluid en visuals naar connecties naar het nu. Daarin neemt ze de hedendaagse drang naar individualisme op de korrel. Want Carmen was een individu, een eigenzinnig mens, óók in haar tijd. Maar zijn wij met al onze emancipatoire ideeën nu, net zulke vrije individuen als Carmen toen?

Concept, tekst, spel: Dilan Yurdakul
Artistieke begeleiding: Caspar Nieuwenhuis
Muziek: Stijn Hoes
Visuele vormgeving: Cadileen Janisah Perez
Decor: Joëlle Snijders
Lichtontwerp: Gé Wegman
Producent: Podium Mozaïek
Ondersteund door: Fonds Podiumkunsten
Met dank aan: Inge Koks

Duur: 45 min.

Facebook Dilan Yurdakul