Ostade A'dam

Lebensbaum

Operawoman Esther Linssen

Muziek(theater)

Geïnspireerd door de woorden van Thomas Quasthoff Das Lied muss von seinem Sockel, giet operazangeres Esther Linssen het klassieke Liedrecital in een toegankelijker vorm. Na haar programma Was Lijn dat twee seizoenen in theaters in Nederland speelde, ontwikkelt Esther met Klaus Bertisch haar tweede voorstelling Lebensbaum. Een programma waarin liederen en teksten samen een verhaal vormen dat is opgebouwd vanuit de kleinkunsttraditie. Persoonlijk en confronterend. Daarmee brengt ze het klassieke lied weer terug in haar kracht: die van de vertelling.

De tweede wereldoorlog heeft niet alleen zijn sporen achter gelaten bij hen die hem beleefden, maar ook bij hen die met zijn gevolgen werden geconfronteerd. Men wilde al dat leed zo graag vergeten. Maar kan dat wel? Is dat hoofdstuk afgesloten? Hoe ga je om met de gevolgen van je achtergrond die je ongevraagd bij je geboorte mee krijgt?

In Lebensbaum ontdekt een vrouw dat haar moeder een kind is van een Duitse Wehrmacht soldaat. Zoekend naar haar wortels probeert ze los te komen van de beperkende invloeden van het verleden. Zij kan haar wortels niet ontkennen; alleen wanneer ze deze accepteert, kan ze verder. Door te zoeken naar de schoonheid die er vermoedelijk ook geweest is ontwaakt de liefde in haar en aanvaardt zij uiteindelijk alle facetten van haar geschiedenis.

Concept: Klaus Bertisch, Esther Linssen
Regie, tekst: Klaus Bertisch
Compositie: R. Strauss, F. Schubert, A. Berg, K. Weill, Charles Aznavour
Spel: LEÒN (Ali Cifteci)
Zang: Esther Linssen
Piano: Jorrit van den Ham
Licht, geluid: Annemeije Altena
Techniek: ToTaT Theatertechniek
Productie: Stichting Vraag

Duur: 90 min. (incl. pauze)

Website Operawoman
Facebook Lebensbaum