Ostade A'dam

Foto: Daniel Baggerman

Folksongs

Insomnio

Muziek(theater)

In 1964 schreef Luciano Berio zijn beroemde Folksongs. Het omhelst elf arrangementen van volksmuziek liederen uit verschillende landen in verschillende talen voor zang, fluit, klarinet, altviool, cello, harp en percussie. Anno 2018 is het tijd voor een nieuwe cyclus: welke volksmuziek nemen nieuwe Nederlanders mee en hoe kunnen wij deze op onze eigen westerse manier verklanken?

Een grote plek in Folksongs wordt ingenomen door de Koerdisch Nederlandse componist Hawar Tawfique die een nieuw werk schreef voor harp en slagwerk (bespeeld door één persoon) met de titel Dare to Fly. Het stuk bestaat uit zeven delen en beleeft in het voorjaar van 2018 zijn première.

De Italiaan Luciano Berio (1925 – 2003) wordt de belangrijkste naoorlogse componist van zijn land genoemd. Berio’s Folksongs voor mezzosopraan en ensemble is een liederencyclus uit 1964. Het werk is een van zijn meest toegankelijke en heeft zijn plaats ingenomen tussen de prominente klassieke composities. De songs werden opgedragen aan zijn echtgenote, de zangeres Cathy Berberian. In alle toonaarden wordt de liefde bezongen. Het werk bevat arrangementen van negen traditionele volksliederen uit landen als Armenië, Frankrijk, Italië en Amerika. De liederen worden in verschillende talen vertolkt en zijn zeer origineel en interessant geïnstrumenteerd.

Het laatste programmaonderdeel is van componist en percussionist Bart de Vrees. Hij kreeg de opdracht een stuk te schrijven dat door ieder instrument en in iedere bezetting uitgevoerd kan worden. Dat lijkt onmogelijk. Maar Bart kwam met een even geniale als bizarre oplossing.

Folksongs is op donderdag 29 maart opgenomen in het We are Public-aanbod. Deze voorstelling is vrij toegankelijk voor Public-leden. Let er bij het kopen van een Public-ticket op dat je uiterlijk 30 minuten voor aanvang langs de kassa gaat om je Public-pas te scannen en je ticket op te halen. Anders vervalt je ticket.

Compositie: Luciano Berio, Hawar Tawfique, Bart de Vrees
Muziek: Sabien Canton (harp), Ellen van Beek (mezzosopraan), Jana Machalet (fluit, piccolo), Lars Wouter van de Oudenwijer (klarinet), Siebe Visser (altviool), Charles Watt (cello), Enrique Monfort (percussie), Ulrich Pöhl (percussie)
Foto: Daniel Baggerman
Met dank aan: Fonds Podiumkunsten

Duur: 60 min.

Website Insomnio
Facebook Insomnio
Website Sabien Canton