Ostade A'dam

Foto: Koos Siep

HEROPERA – untold tales of gynoid heroines

TRICKSTER

Muziek(theater)

Een flinke dosis futuristisch operadrama verweven met onnavolgbare aria's van zowel mensachtige computerstemmen als computerachtige mensenzangers.

TRICKSTER (Nina Boas, Barbara Ellison, Nathalie Smoor, Ieke Trinks en Mariëlle Verdijk) maakt sinds 2009 brutale, onvoorspelbare, maar vaak ook poëtische performances gebaseerd op improvisatie en 'found footage'. In iedere performance wordt de toeschouwer meegenomen in een zoektocht naar het magische moment van ultieme synergie.

In plaats van tragische heldinnen die zichzelf opofferen of wegcijferen brengt deze opera vijf vrouwen ten tonele die ter plekke iets kunnen fabriceren en niet bang zijn voor het (nog) niet weten. Non-heroïek, het ongeziene en het normale krijgen daarom net zo goed een plaats in dit collectieve werk (operare). Met een voorliefde voor het relationele, rommelige, spontane en onvoorspelbare, speculeert TRICKSTER over een post-normale toekomst. Zij zijn daarbij gelijktijdig de acteurs, zangers, schrijvers, scenografen, componisten en technici van de show.

Dit experimentele operaproject werd ontwikkeld tijdens vier werkresidenties in Studio LOOS Den Haag, Het Huis Utrecht, EXTRAPOOL Nijmegen en UBIK/WORM Rotterdam.

Concept, uitvoering: Nina Boas, Barbara Ellison, Nathalie Smoor, Ieke Trinks en Mariëlle Verdijk
Fotografie: Koos Siep
Beeld flyer: Zeloot
Met dank aan: UBIK/WORM, Studio Loos, Het Huis, Extrapool & Ursula K. Le Guin
Mede mogelijk gemaakt door: Stichting Elise Mathilde Fonds, Stichting Bevordering van Volkskracht, Stichting Niemeijerfonds, Erasmusstichting, AFK, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Den Haag

Duur: 120 min. (incl. pauze)

Website TRICKSTER