Ostade A'dam

Foto: Elisabeth Melchior en Markus Kinch

AMERICAN WIZARDRY

Monica Germino & Frank van der Weij

Muziek(theater)

AMERICAN WIZARDRY verkent de tovenarij van muzikale transformatie. Met speciaal in Ostade A'dam de release en presentatie van de videoclip INDUSTRY.

Dit nieuw programma, gemaakt op uitnodiging van Korzo Theater, is een showcase van Amerikaanse componisten, uitgevoerd door Monica Germino (viool / stem / kick drums) en Frank van der Weij (sound design). Amerikaanse componisten zijn de wizards die werken met Monica en Frank om geluid te transformeren en nieuwe technologieën te onderzoeken. Met werken voor viool en sound design door Missy Mazzoli, Julia Wolfe, David Dramm, Michael Gordon (film première), Annie Gosfield, en een nieuw werk in opdracht door Molly Joyce.

De zoektochten van Monica en Frank hebben door de jaren heen geleid tot allerlei onverwachte bestemmingen. Elk nieuw stuk katapulteerde het duo in een volgende ronde van experimenten. Naast het uitvoeren van speciaal voor hen gecomponeerde nieuwe werken voor violist en geluidstechnicus, streven Monica en Frank ernaar om het publiek bewust te maken van de spannende 3-traps samenwerking van componist-performer-sound designer.

Monica en Frank delen het werkproces met het publiek door voorafgaand aan het werk vooraf opgenomen inleidingen van componisten (in beeld en/of geluid) te presenteren. Deze extra laag brengt de componisten in de voorhoede naast de performers. Het duo begon met het opnemen van deze inleidingen in 2007, en verzamelde zo een collectie van statements over de werkwijze en inspiratie van de componisten.

Monica Germino: 'Toen ik aan het conservatorium studeerde had ik het geluk omringd te worden door zowel vrijdenkers als rigide idealisten. Ik voelde me beperkt door het formaat van wat iedereen als het perfect opgebouwd recital accepteerde: een openingsstuk, een stuk zonder begeleiding, een sonate, een belangrijk werk en een paradepaardje. Opkomen, buigen, spelen, buigen en weggaan. En nog een keer. Waarom heb ik het over deze buitenkant? Laten we die eens binnenstebuiten keren. Zorg ervoor dat niemands aandacht verslapt. Of als dat toch gebeurt, laat dat dan de moeite waard zijn. Creëer een ‘recital’ als een show met een echte eenheid. Open de oren van de uitvoerenden en van het publiek. Zet een vraagteken achter de conventies. De muziek zal altijd nummer een blijven; zonder goede muziek zal dit soort experimenten altijd tot mislukken gedoemd zijn.'

Concept, uitvoering: Monica Germino, Frank van der Weij
Muziek: Missy Mazzoli, Annie Gosfield, David Dramm, Julia Wolfe, Molly Joyce (première), Michael Gordon (filmpremière & video release)
Met dank aan: Stichting Prime, Club Guy & Roni, Volsap, Eduard van Beinum Stichting, Korzo Theater, Stichting Gaudeamus
Muziekfilm: Industry (new release)
Music: Michael Gordon
Filmmaker: Marcel Wierckx
Adapted violin: Monica Germino
Sound manipulation, recording: Frank van der Weij

Speciaal in Ostade A'dam vindt de release en presentatie plaats van de videoclip INDUSTRY (Cantaloupe Music).
Muziek: Michael Gordon
Film: Marcel Wierckx
Recording & sound design: Frank van der Weij
Adapted violin: Monica Germino

Duur: 70 minuten